Woonkostentoeslag is geld van de gemeente om uw woonlasten (hypotheek of huur) te betalen. U krijgt alleen woonkostentoeslag als u plotseling minder geld heeft en u daardoor de lasten niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld als u uw baan verliest of als u net gescheiden bent en uw partner niet meer meebetaalt aan de hypotheek. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U vraagt woonkostentoeslag aan bij de gemeente.

Tijdelijk

Woonkostentoeslag is tijdelijk: de gemeente kan als voorwaarde stellen dat u een goedkoper huis zoekt. Woonkostentoeslag is vooral bedoeld voor mensen met een koopwoning. Heeft u een huurwoning? Dan krijgt u meestal geen woonkostentoeslag. U kunt immers huurtoeslag aanvragen. Maar soms kunt u toch woonkostentoeslag krijgen. Bijvoorbeeld als uw huur te hoog is om huurtoeslag te krijgen.

TONK

Tot 1 juli 2021 kunnen meer mensen bijzondere bijstand voor woonkosten krijgen. Heeft u door de coronamaatregelen veel minder inkomsten? En kunt u daardoor uw (woon)kosten voor bijvoorbeeld energie en verzekeringen niet betalen? Dan heeft u misschien recht op de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (Tonk). Vraag ernaar bij de gemeente.

Organisaties

Sociale dienst

Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

 0519-29 88 88 noardeast-fryslan.nlHynsteblom 49104BRDamwâld

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod