De meeste kinderen doen graag samen leuke dingen. Het is vervelend als uw kind niet mee kan doen met clubs en activiteiten. Wat kunt u doen?

Samen buiten spelen of sporten

Stimuleer uw kind om met andere kinderen iedere dag buiten te spelen. Zo komt uw kind toch aan veel beweging. En het kost geen geld. U kunt uw kind ook stimuleren fietstochten te maken, te gaan hardlopen of te sporten op een veldje bij u in de buurt.

Bijdrage uit fonds of van gemeente

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur en bij de Stichting Leergeld. Deze fondsen kunnen voor kinderen uit gezinnen met weinig inkomen een bijdrage geven voor het lidmaatschap van een sportclub, muzieklessen, een toneelclub, en benodigdheden als sportkleding of een muziekinstrument. Vaak kunt u als ouder niet zelf een bijdrage of lidmaatschap voor uw kind aanvragen. Dat moet bijvoorbeeld een leraar, arts of maatschappelijk werker voor u doen.

Vraag bij uw gemeente welke regelingen er zijn voor kinderen uit gezinnen met weinig geld.

Voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar kunt u een vergoeding aanvragen vanuit de Lauwersregeling. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar kunt u een vergoeding aanvragen bij Jeugdfonds Sport & Cultuur via de website kindpakket.nl.

Kindgebonden budget

Voor kinderen jonger dan 18 jaar krijgt u kinderbijslag. Maar voor mensen met een laag inkomen of lage uitkering is er ook een kindgebonden budget. Heeft u recht op een kindgebonden budget dan krijgt u vanzelf bericht van de Belastingdienst. Maar u kunt het ook zelf aanvragen als u niets hoort.

Tips

Misschien heeft u ook nog iets aan de volgende tips:

  • Bij de bibliotheek kan uw kind gratis boeken lenen (en vaak ook tijdschriften, cd's en dvd's). Voor kinderen tot 18 jaar betaalt u geen lidmaatschapsgeld.
  • Vakantie hoeft niet duur te zijn. U kunt bijvoorbeeld huizen ruilen, of op het huis van iemand passen. Voor kinderen uit gezinnen met weinig geld zijn er betaalbare vakantiekampen.

Organisaties

Bibliotheek

Bibliotheek De Westereen

 088-16 56 123 ontdekdebieb.nlBadhúswei 19271VADe Westereen

Dorpsbibliotheek Ternaard

 0519-57 17 33 Aldbuorren 99145SETernaard

Bibliotheekservice Passend Lezen

 070-33 81 500 passendlezen.nlZuid-Hollandlaan 72596AL's-Gravenhage

Gemeente

Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

 0519-29 88 88 noardeast-fryslan.nlHynsteblom 49104BRDamwâld

Stichting Leergeld

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod