Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor bijzondere kosten. Dat zijn kosten die de meeste mensen niet maken. U krijgt alleen bijzondere bijstand als de kosten echt noodzakelijk zijn: u móét ze maken, het kan niet anders.

Voorwaarden

Er zijn wel een paar voorwaarden:

  • De kosten zijn echt noodzakelijk: u moet ze maken.
  • Uw inkomen is zo laag dat u de kosten zelf niet kunt betalen.
  • U heeft geen (of maar heel weinig) spaargeld of ander vermogen.
  • U kunt nergens anders een vergoeding voor de kosten krijgen.
  • U had geen verzekering kunnen afsluiten voor de kosten.

Waarvoor?

U kunt bijzondere bijstand alleen krijgen voor iets dat u écht nodig hebt. Bijvoorbeeld doordat er iets is gebeurd dat u niet kon voorzien, omdat u wegens ziekte of een handicap meerkosten heeft of dat u een eigen bijdrage moet betalen voor rechtsbijstand.

Kosten die niet vergoed worden zijn bijvoorbeeld:

  • Normale kosten, zoals telefoonkosten of energielasten en bestaanskosten, zoals eten en kleding.
  • Het verplicht eigen risico ziektekostenverzekering.

Gedeeltelijke vergoeding

De gemeente betaalt misschien niet alle kosten. Vaak is er een maximumbedrag. De kosten boven dat bedrag moet u dan zelf betalen.

Heeft u een inkomen boven bijstandsniveau? Dan komt u mogelijk toch in aanmerking voor een vergoeding. Van het inkomen boven de bijstandsnorm nemen wij 50% mee als draagkracht. Als uw inkomen bijvoorbeeld €100,00 hoger is, dan nemen wij €50,00 als draagkracht. Zijn de kosten hoger dan die €50,00, dan komt u voor een vergoeding in aanmerking.

Wie kan het aanvragen?

Iedereen met een (laag) inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Dus ook mensen met een minimumloon of AOW.

Waar aanvragen?

Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente. Het is verplicht om de aanvraag te doen voordat u de kosten maakt, tenzij dit echt niet mogelijk is. Dient u de aanvraag in nadat u de kosten heeft gemaakt, dan kunnen wij een vergoeding geven tot een maand terugwerkende kracht.

Wilt u zeker weten of u ergens bijzondere bijstand voor kunt krijgen? Neem dan contact op met de gemeente of per mail via info@noardeast-fryslan.nl. Op verzoek sturen wij u een aanvraagformulier toe.

Organisaties

Sociale dienst

Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

 0519-29 88 88 noardeast-fryslan.nlHynsteblom 49104BRDamwâld

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod