In uw eigen huis blijven wonen. Ook als u oud(er) wordt!

Geplaatst op: 8 september 2021

Oudere vrouw in rolstoel krijgt hulp

Met een gezonde manier van leven, sociale contacten, maatschappelijk meedoen blijf je langer ‘jong’ en leef je langer. Het is fijn als je dan ook zo lang mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen.

Denkt u er wel eens over na?

  • Wat kan ik doen om mij voor te bereiden op mijn oude dag?
  • Wat als ik thuis niet alles meer zelf kan doen? Wie helpt mij daar dan bij?
  • Heb ik aanpassingen in mijn huis nodig?
  • Hoe kan ik mijn huis aanpassen en verbouwen zodat ik niet hoef te verhuizen? Kan ik dat wel betalen of moet ik vanaf nu gaan sparen?
  • Hoe maak ik het onderhouden van mijn tuin zo makkelijk mogelijk?

Met een gezonde manier van leven, sociale contacten, maatschappelijk meedoen blijf je langer ‘jong’ en leef je langer. Het is fijn als je dan ook zo lang mogelijk in je eigen huis kunt blijven wonen.

Maak uw huis levensloopbestendig

Verlaagde drempels, brede deuren, een inloopdouche of je slaapkamer naar de begane grond verplaatsen. Dat zijn allemaal maatregelen die je kunt nemen om je woning levensloopbestendig te maken.

Beter thuis wonen met één druk op de knop

Maak ook handig gebruik van de techniek. Denk bijvoorbeeld eens aan personenalarmering: met één druk op de knop staat er snel hulp op de stoep.

Een drempelloze woning is een stuk veiliger

Maar u kunt ook oprijplaten aan de drempels vastmaken, zodat een rollator of rolstoel er gemakkelijk overheen rijdt. Met een extra beugel naast de deur heeft u ook gelijk wat extra steun.

Trap op, trap af

Antislip-strips of bekleding op je traptreden geven een veiliger gevoel. Ze maken de kans op een val stukken kleiner. Ook een extra trapleuning is geen overbodige luxe. Als traplopen écht een probleem wordt, dan kunt u nadenken over een traplift. In zo goed als elke woning is een traplift mogelijk.

Zorg voor goede buitenverlichting

Zodat u in het donker gemakkelijk het sleutelgat vindt. En drempels beter ziet en kunt zien wie er voor uw deur staat. Een buitenlamp met bewegingssensor kan ook mogelijke inbrekers afschrikken.

Ga voor ‘draadloos’

Een onfortuinlijke val of struikelpartij ligt eerder op de loer in een huis met losliggende draden en snoeren. Bekijk uw woning eens goed op dit soort risico’s. Neem afscheid van losliggende kleden/kleedjes. En ga voor ‘draadloos’. Want voorkomen is beter dan genezen.

Meer handige tips vindt u op de website www.alsikouderword.nu

 

U kunt ook informatie vragen bij uw verhuurder of het gebiedsteam (Wmo) van de gemeente.

Vergelijk hulpaanbod