Wethouder Jouke Douwe de Vries geeft startsein voor ‘MDT Perspektyf’

Geplaatst op: 20 mei 2021

Talenten ontdekken, ervaring opdoen, nieuwe mensen leren kennen en tegelijkertijd iets voor een ander doen.

Op maandag 17 mei is het ‘MDT Perspektyf’ in Noardeast-Fryslân en Dantumadiel van start gegaan. Met maatschappelijke diensttijd (MDT) zetten jongeren van 14-27 jaar zich vrijwillig in voor een ander. Wethouder Jouke Douwe de Vries gaf hiervoor maandag 17 mei het startsein.

Jongeren zetten zich enkele weken vrijwillig in. Totaal investeren ze 32 uur van hun vrije tijd in het ontdekken, inzetten en ontwikkelen van hun talenten. Jongeren kiezen zelf wat ze gaan doen en op welke manier. In overleg wordt bepaald welk project het beste bij ze past, van het organiseren van een brommertocht, vloggen onder de knie krijgen tot het opknappen van een tuin. Het onder begeleiding uitvoeren van een eigen idee is ook mogelijk. Daarnaast gaan ze werken aan hun talenten door middel van gratis workshops.

Dokkum & de Westereen

In Dokkum kan een groep op de maandagavond aan de slag en op vrijdagavond is er een groep in de Westereen. Daarnaast is de uitvoering van activiteiten op zaterdagen (in overleg andere momenten mogelijk). Als afronding krijgen jongeren een officieel MDT certificaat en een kadobon van €75,-.

Twijfelaars & carrièremakers

Juist in deze tijd blijkt ‘MDT Perspektyf’ een mooi initiatief. ‘Als aanvulling op de middelbareschooltijd, voor, tijdens of na een vervolgopleiding of naast een betaalde baan. Nu corona een groot deel van het sociale leven stillegt, is er meer interesse dan ooit’ aldus Ramona Diks, projectleider ‘MDT Perspektyf’. ‘Wij hebben nog plaats voor een aantal jongeren om mee te doen’. Opgeven kan via www.mdt.frl of door een appje te sturen naar 0615867043.

Maatschappelijke Diensttijd

‘MDT Perspektyf’ is een initiatief MDT ‘Zoek het uit!’ en het landelijke Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd, uitgevoerd in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel door het jongerenwerk van Timpaan Welzijn en Welzijn het Bolwerk. Projectleider Tineke Wassenaar: “Het is momenteel een verwarrende tijd om jong te zijn. Wij bieden jongeren een kans om hun talenten te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. We ondersteunen ze, luisteren naar ze en bieden ze ruime keuze en mogelijkheden.”

Over maatschappelijke diensttijd (MDT)

Binnen het programma MDT werken de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS), Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) en Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW), jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties met elkaar samen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS is politiek verantwoordelijk voor MDT. In het regeerakkoord is afgesproken dat er vanaf 2021 jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor MDT.

Bekijk de flyer van MDT Perspektyf (PDF, 1,80 MB)

Bestanden

flyerMDT PDF, 1,80 MB
Vergelijk hulpaanbod