Verruiming Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Geplaatst op: 26 april 2021

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonlasten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek.

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Om voor de TONK in aanmerking te komen, moet sprake zijn van een inkomensdaling van meer dan 30% die veroorzaakt is door de coronamaatregelen.

Beleidsregels

De college's van de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel hebben op 20 april 2021, de Beleidsregels Tegemoetkoming ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) gewijzigd. De beleidsregels treden met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2021 en vervallen op 1 juli 2021.

Verhoging van de tegemoetkoming

De tegemoetkoming is verhoogd en bedraagt per huishouden eenmalig € 750,- wanneer de kosten voor huur of hypotheek 40 - 50% bedragen van het inkomen. Wanneer dat 50 - 60% is, is de tegemoetkoming € 1.500,-. Wie 60 - 70% van het inkomen besteedt aan huur of hypotheek, krijgt € 2.250,- . Wanneer deze woonlasten 70% of meer van het inkomen bedragen, wordt de tegemoetkoming verhoogd naar € 3.000,-.

De eerdere vermogensgrens die gold, is geschrapt.

Onroerendezaakbelasting vervalt voor ondernemers met een TONK-uitkering

Het college van gemeente Noardeast-Fryslân stelt ondernemers met een TONK-uitkering automatisch vrij van de onroerendezaakbelasting voor hun bedrijfspand(en).

Meer weten?

Alle informatie over de TONK-uitkering, de voorwaarden en een digitaal aanvraagformulier vindt u op onze gemeentelijke websites:

Bel of mail gerust als u vragen heeft

Wij helpen u graag. Bel ons klantencontactcentrum op (0519) 29 88 88 (keuze 1) of stuur een mail naar info@noardeast-fryslan.nl. U bereikt ons van maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 16.30 uur. En op vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur.

Bestanden

TONKQA PDF, 79,2 kB
Vergelijk hulpaanbod