Bij een mantelzorgondersteuner kunt u uw vragen stellen over alles wat komt kijken bij de zorg. Bijvoorbeeld: hoe u de zorg kunt regelen, hoe u zelf leuke dingen kunt blijven doen, hoe u goed omgaat met de aandoening van uw naaste en welke hulpmiddelen er mogelijk zijn.

Steunpunt mantelzorg

De gemeente heeft een steunpunt voor mantelzorg. U kunt daar en bij het gebiedsteam terecht voor informatie en advies. U kunt contact opnemen met:

  • Welzijn Het Bolwerk, telefoonnummer 0519-292223
  • Timpaan Welzijn, telefoonnummer 06-25000677
  • het gebiedsteam, telefoonnummer 0519-29 8888.

Zij ondersteunen u met regelwerk, zoals het aanvragen van een pgb of andere vragen. Soms regelen zij ook praktische hulp bij de mantelzorg. Dit heet ook wel respijtzorg of een maatje.

Links

Mantelzorglijn

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Zij geven op hun website veel informatie over mantelzorgers en geven ondersteuning.

U kunt lid worden van MantelzorgNL of naar de Mantelzorglijn bellen 030 760 60 55 (lokaal tarief). U kunt daar terecht met al uw vragen, zorgen en problemen. Het mailadres van de Mantelzorglijn is mantelzorglijn@mantelzorg.nl).

Ouderenadviseur of cliëntondersteuner

Heeft u behoefte aan hulp bij het regelen van de zorg? Een cliëntondersteuner kan met u meedenken, helpen met aanvragen van zorg, en u helpen in het contact met zorginstellingen.

Een ouderenadviseur is gespecialiseerd in de vragen en problemen over zorg die ouderen tegenkomen. Een ouderenadviseur is er ook om mantelzorgers te adviseren over de zorg voor een ouder iemand.

Meer lezen over cliëntondersteuning en ouderenadvies.

Casemanager dementie

Een casemanager dementie ondersteunt mensen met dementie en mantelzorgers bij al hun vragen over dementie. Daarnaast biedt hij of zij informatie over zorgmogelijkheden en helpt eventueel zorg te regelen. De casemanager is uw aanspreekpunt voor vragen, ook wanneer er meerdere zorgverleners betrokken zijn.

U kunt bij het gebiedsteam, uw huisarts of uw zorginstelling navragen of u een casemanager dementie kunt krijgen. Vaak is dit een wijkverpleegkundige.

Mantelzorgmakelaars

Als mantelzorger moet u veel regelen. Een mantelzorgmakelaar kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld bij de administratie. Mantelzorgmakelaars kunnen ook bemiddelen tussen u en uw werkgever, als u werk en mantelzorg wilt combineren.

Als u aanvullend bent verzekerd, kan het zijn dat uw zorgverzekeraar de kosten van de mantelzorgmakelaar vergoedt. Dit kunt u nazoeken in uw verzekeringspolis of op de website van de beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.

Cursus of lotgenotencontact

Tijdens een cursus voor mantelzorgers of een lotgenotenbijeenkomst kunt u veel informatie opdoen over mantelzorg en het omgaan met de aandoening of beperking van uw naaste.

Zulke bijeenkomsten worden vaak georganiseerd door het steunpunt mantelzorg in uw gemeente. Of door patiëntenverenigingen. U kunt onder het kopje 'Hulpaanbod' kijken wat er beschikbaar is of contact opnemen met het gebiedsteam voor meer informatie.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

De ruim 300 Steunpunten Mantelzorg in het land richten zich op het...

Maatjesproject

Maatje voor jonge mantelzorger. Om samen gemiddeld 1x in de week...

Fundagen

FUNdag (lotgenotenbijeenkomst) Een dag (deel) met activiteiten...

Contactbijeenkomst mantelzorgers

Mantelzorg Café

Het Mantelzorg Café is een bijeenkomst bedoeld voor...

Alzheimer Café

Zie informatie Alzheimer Café op website...

Mantelzorg Café PLUS

Het is een lotgenotencontact specifiek bedoeld voor mantelzorgers,...

Organisaties

Steunpunt mantelzorg

Het Bolwerk

 0519-29 22 23 het-bolwerk.euZuiderschans 109101PZDokkum

Mantelzorgorganisatie

Het Bolwerk

 0519-29 22 23 het-bolwerk.euZuiderschans 109101PZDokkum

Thús Famke

 0511-70 56 72 thusfamke.nlKeapmanswei 89271GJDe Westereen

Timpaan Welzijn

 0515-42 13 13 timpaanwelzijn.nlWetterwille 98401GBGorredijk

Wmo-loket

Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

 0519-29 88 88 noardeast-fryslan.nlHynsteblom 49104BRDamwâld

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod