Menu

Heeft u zelf hulp nodig of wilt u iets doen voor een ander?

Heeft u zelf hulp nodig of wilt u iets doen voor een ander?

Terwijl het coronavirus steeds meer om zich heen grijpt bieden mensen elkaar spontaan en op grote schaal hulp aan. Hieronder vindt u tips en/of leuke initiatieven landelijk en in uw regio.

Timpaan Welzijn en Welzijn Het Bolwerk

Coronavirus: "Wat kunnen wij samen doen, in deze moeilijke tijd?" In deze moeilijke tijd met het Coronavirus wordt het welzijn van een ieder flink op de proef gesteld. Dan is het nog belangrijker dat we waar mogelijk, als inwoners in deze regio met zijn allen de schouders eronder zetten en zorgen voor de kwetsbaardere medemens die dit nodig heeft. Hoe kan jij helpen als inwoner van Noardeast-Fryslân en Dantumadiel? (PDF, 299,4 kB)

Bekijk hier alle lokale initiatieven!

  • Welzijn Het Bolwerk: aanwezig op maandag t/m vrijdag van 9:30 – 12:00; bel 0519-292223 of mail naar info@het-bolwerk.eu
  • Timpaan Welzijn: maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op 0513-433933 of mail naar info@timpaanwelzijn.nl

De Kringloop Kollum

De Kringloop Kollum van Werkpro wil graag iets betekenen in deze moeilijke tijd:
‘Wij zijn op dit moment nog wel op locatie al zijn al onze ontmoetingsactiviteiten afgelast. Het lijkt mij en mijn collega’s mooi om ons in te zetten voor anderen. Door bijv. mensen te bellen die thuis ‘opgesloten’ zitten of ze een kaartje te sturen!’
Wilt u ook iets betekenen? Neem dan contact op met Kringloop Kollum (0511) 700 204 of via e-mail ontmoetingsruimtekollum@werkpro.nl.

Rode Kruishulplijn

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888. Kijk voor meer informatie op de website van het Rode Kruis.

ANBO

Ouderenorganisatie ANBO wordt overstelpt met vele duizenden telefoontjes van eenzame senioren die bang zijn voor het coronavirus. Het callcenter wordt nu twaalf uur per dag bemand door vijftien mensen. Ouderen die daar behoefte aan hebben, worden voortaan ook na een paar dagen nog een of twee keer teruggebeld voor een extra praatje. ANBO zoekt extra vrijwilligers voor terugbelverzoeken.

Kijk voor meer informatie op de website van ANBO. Het callcenter is voortaan ook op zaterdag en zondag van 9.00 tot 21.00 uur bemand. Het nummer van de coronanoodlijn van de ANBO is 0348 - 46 66 66.

Mantelzorg.nl

Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Met deze informatie geven we antwoord op een aantal vragen die nu al bij ons binnen komen.

Juist nu staan we graag voor je klaar. Kijk voor meer informatie op de website. Neem voor al je vragen over mantelzorg en het coronavirus, advies of luisterend oor contact op met onze Mantelzorglijn via 030 760 60 55 of mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

EEN TEGEN EENZAAMHEID

Op Eentegeneenzaamheid.nl/houdcontact houden we een overzicht bij met tips en initiatieven om contact te houden of hulp te bieden. Een klein gebaar doet veel! Neem contact met ons op als je mogelijkheden hebt of ziet om iets te doen.

Coromapost

"Bezorg je oma geen corona maar een kaartje." Met de insteek dat mensen die vanwege het coronavirus even niet langs hun opa en oma gaan, toch laten zien dat ze aan hun denken door ze een kaartje te sturen.

Thuis naar school

Nu kinderen niet naar school kunnen, is er gezocht naar een andere manier om te zorgen dat deze kinderen alsnog les kunnen krijgen. Via deze website kunnen kinderen inloggen in een digitaal klaslokaal. Van 9 tot 12 krijgen ze, tegen een kleine vergoeding, achter hun laptop les van opgeleide docenten.

NL voor elkaar

Wij verzamelen alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo maken we de kans het grootst dat hulp gevonden wordt. Want dat is nodig! Jij doet toch ook mee?
NLvoorelkaar ook als webapp op je telefoon of tablet

Platform #nietalleen voor verbinding coronahulp

Kerken en lokale organisaties bundelen krachten met het nieuwe platform
#nietalleen. Hiermee verbinden de Protestantse Kerk, ChristenUnie, Kerk in Actie en EO de talloze lokale hulpinitiatieven zich aan elkaar en aan hulpvragers.

Mensen die behoefte hebben aan hulp kunnen zich aanmelden via nietalleen.nl of bellen naar het nummer 0800 1322. Op het platform #nietalleen wordt de hulpvraag en het hulpaanbod door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij de hulpvrager in de buurt.

MIND, het Landelijke Platform Psychische gezondheid

De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als je te maken hebt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden. MIND, het Landelijke Platform Psychische gezondheid, is daarom de pagina wijzijnmind.nl/corona gestart. Hierop staat allerlei informatie en tips om deze moeilijke tijd door te komen.

Daarnaast wordt er elke dag van 11.00 tot 16.00 uur een livestream uitgezonden. Om mensen die alleen thuis zitten, een huiskamer gevoel te geven. Mensen kunnen inbellen, vragen stellen, tips geven en gewoon lekker luisteren.

#Prokkelenverbindt

Prokkelen staat voor het verbinden van mensen met en zonder verstandelijke beperking. Dat is dan ook waarvoor wij de komende tijd graag aandacht vragen. Via de hashtag #Prokkelenverbindt maken wij het graag zichtbaar. Op www.prokkel.nl vindt je voorbeelden.

Heb jij ook een mooi voorbeeld, heb je iets nodig of wil je iets aanbieden? Mail naar info@prokkel.nl of bel op werkdagen met de Prokkeltelefoon 06-24677785.

Oud geleerd Jong gedaan: online colleges

Colleges geven in zorginstellingen is nu niet mogelijk. Daarom heeft Oud Geleerd Jong Gedaan hard gewerkt aan een serie online colleges, zodat de oudere deelnemers die nu zonder moeten toch een beetje hun leergierigheid kunnen stillen.

Daarnaast zetten met de actie #OGJGhelptmee alle 300 Oud Geleerd Jong Gedaan-vrijwilligers en -medewerkers zich in om deze ouderen te bereiken en te helpen. Er zijn veel boodschappen gedaan, honden uitgelaten en medicijnen opgehaald.

Helaas kunnen deze colleges vanwege het coronavirus nu geen doorgang vinden. Bibliotheken en buurtcentra zijn gesloten en verpleeghuizen laten geen bezoekers meer toe. Veel ouderen verkeren in angst en onzekerheid. Daarom biedt Oud Geleerd Jong Gedaan nu online colleges aan die zorginstellingen kunnen tonen of die ouderen vanuit hun eigen kamer kunnen volgen. Deze zijn gratis beschikbaar op www.oudgeleerdjonggedaan.nl/onlinecolleges.

Vergelijk hulpaanbod