In deze tijd kan het zijn dat u opeens bent aangewezen op hulp van anderen. Bijvoorbeeld omdat u de deur niet uit kunt. U kunt dan steun zoeken via het Rode Kruis, of een organisatie in de buurt.

Ook als u gespannen bent en uw hart wilt luchten over de situatie, zijn er organisaties die u verder kunnen helpen.

Coronahulp

Misschien kent u iemand die vanwege het coronavirus thuis moet blijven en een extra steuntje in de rug kan gebruiken.

U kunt bijvoorbeeld:

  • Aanbieden om boodschappen te doen.
  • Vragen of de thuisvoorraad medicijnen nog groot genoeg is.
  • Gewoon even (video)bellen en een praatje maken.

Het is wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Op de website van het Rode Kruis vindt u tips en belangrijke voorzorgsmaatregelen voor als u 'coronahulp' wilt bieden.

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn voor mensen die behoefte hebben aan hulp, advies of een luisterend oor. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen.

Whatsapp-Hulplijn in andere talen

Mensen die Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees, Portugees of Pools spreken, kunnen ook contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn door een appje te sturen. Daarvoor zijn meerdere Whatsapp-Hulplijnen in het leven geroepen. Je kunt via de Whatsapp-Hulplijn ook iemand anders aanmelden voor hulp. Kijk op de website van het Rode Kruis voor de telefoonnummers en filmpjes in deze talen.

Emotionele en psychische steun in tijden van corona

Om allerlei redenen kan het zijn dat u nu extra behoefte heeft aan een goed gesprek of gewoon een praatje. Aarzel dan niet om contact te zoeken.

De Luisterlijn

De Luisterlijn biedt een luisterend oor bij zorgen of verdriet. Bel 088 0767 000 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek met een vrijwilliger. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar.

MIND Korrelatie

Ook de psychologen en maatschappelijk werkers van MIND Korrelatie staan voor u klaar. U kunt bellen met 0900 1450 of chatten via Mindkorrelatie.nl. Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur (chat tot 20:30).

Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding en meer suggesties voor online hulp.

Steunpunt Coronazorgen

Iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van de coronacrisis, kan terecht bij het Steunpunt Coronazorgen. Het Steunpunt Coronazorgen geeft uitleg en tips over stress, angst voor een vaccinatie, rouw, omgaan met werkloosheid en andere thema's waar u tijdens de coronacrisis misschien mee te maken heeft. Ook heeft het steunpunt speciale tips en nuttige links voor mensen die in de zorg werken.

Timpaan Welzijn en Welzijn Het Bolwerk

Coronavirus: "Wat kunnen wij samen doen, in deze moeilijke tijd?" Het is belangrijk dat we waar mogelijk, als inwoners in deze regio met zijn allen de schouders eronder zetten en zorgen voor de kwetsbaardere medemens die dit nodig heeft.

Hoe kan jij helpen als inwoner van Noardeast-Fryslân en Dantumadiel? (PDF, 299,4 kB)

Bekijk alle lokale initiatieven op de website van Welzijn Het Bolwerk!

  • Welzijn Het Bolwerk: aanwezig op maandag t/m vrijdag van 9:30 – 12:00; bel 0519-292223 of mail naar info@het-bolwerk.eu
  • Timpaan Welzijn: maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur op 0513-433933 of mail naar info@timpaanwelzijn.nl

HART VOOR FERWERT

Woont u in Ferwert en bent u momenteel niet in staat om zelf uw boodschappen te doen? Of heeft u ergens anders hulp bij nodig?

Neem contact met ons op en wij regelen dat de boodschappen voor u worden gedaan! Of we helpen u op een andere manier.

Bel of app ​de doarpsomtinkers Ferwert:

06-50 49 43 09 (Sytske Hilde Postma) óf
06-11 48 08 37 (Annelies v/d Woude)

Hulpaanbod

Coronahulp

Coronahulp

Vind je het lastig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar?...

coronahulp

Alle vragen worden behandeld met inachtneming van de RIVM-regels.

Vergelijk hulpaanbod