Menu

Mantelzorgwoningen

Een mantelzorgwoning is een woning op uw eigen terrein die is aangepast voor mantelzorg. U kunt een mantelzorgwoning aan uw huis vastbouwen. U kunt ook een kant-en-klare woning in uw tuin laten plaatsen.

Het fijne van deze oplossing is dat u snel bij uw naaste kan zijn als dat nodig is. Dit maakt het ook gemakkelijker voor u om de zorg te combineren met uw gezin of met uw baan.

Verbouwen

U kunt zelf een mantelzorgwoning aanbouwen. Of u bouwt een bestaande ruimte om tot mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld de garage. U mag een keuken en badkamer aanleggen. Stopt de mantelzorg, dan moeten deze weer worden verwijderd. De ruimte mag dan niet meer als woning worden gebruikt.

Kant-en-klaar

Losse mantelzorgwoningen zijn makkelijk en snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is.

Een kant-en-klare woning is leverbaar met de aanpassingen die uw dierbare nodig heeft. Veel aanpassingen zitten er al standaard in. Andere meer specifieke aanpassingen kunt u apart aanvragen.

Vergunning

In sommige gevallen kunt u vergunningvrij een mantelzorgwoning bouwen. U leest er meer over in deze folder (PDF, 1,07 MB). Bij twijfel is het altijd verstandig uw gemeente te raadplegen. U kunt ook de vergunningscheck doen op omgevingsloket.nl.

Ook als er geen vergunning nodig is, gelden er wel regels. Meer informatie over de regels voor mantelzorgwoningen vindt u op de website van MantelzorgNL.

Vergoeding

Misschien kan de gemeente een deel van de kosten van de mantelzorgwoning vergoeden. U kunt hiervoor een aanvraag doen via de gemeente.

Woningcorporaties plaatsen soms ook mantelzorgwoningen. Bijvoorbeeld wanneer de mantelzorgwoning bij een huurhuis moet komen. U kunt hierover informatie vragen bij de woningcorporatie.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen, die met elkaar in verbinding staan. Zo'n woning is heel geschikt wanneer familieleden die elkaar zorg geven, bij elkaar willen wonen.

Dit heet ook wel een 'tandemwoning', 'duowoning', 'schakelwoning' of 'meergeneratiewoning'.

Kostendelersnorm

Wanneer mensen samenwonen zijn de kosten voor de huishouding lager. Daarom krijgen mensen een lagere uitkering als zij samenwonen. Dit heet de kostendelersnorm. Het uitkeringsbedrag hangt af van het aantal huisgenoten.

Dit geldt voor mensen met een bijstandsuitkering of Anw-uitkering. En voor mensen die een AIO-aanvulling aanvragen.

Wanneer een mantelzorgwoning een eigen adres en voordeur heeft, geldt dit niet als samenwonen en blijft de uitkering gelijk.

Organisaties

Gemeente

Wmo-loket

Leverancier mantelzorgwoningen

PasAan

 088-02 73 123 pasaan.nlEmpelsedijk 75235AD's-Hertogenbosch

Bestanden

Publieksbrochure
vergunningvrij bouwen
PDF, 1,07 MB
Vergelijk hulpaanbod