Wonen en huishouden

Wat kan ik zelf verbeteren en aanpassen aan mijn woning?

De toegankelijkheid en veiligheid van uw woning zijn belangrijk. U kunt zelf al veel doen om dit te verbeteren!

Drempels verwijderen

Drempels kunnen behoorlijk lastig zijn als u moeilijk loopt of in een rolstoel zit. U kunt ze zelf verwijderen of met behulp van vrienden, buren of familie. Of anders laat u ze verwijderen door een klusjesman.

Als u een rollator heeft of in een rolstoel zit, kunt u eventueel een drempelplaat of helling kopen. Die legt u over de drempel heen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt.

Langer mobiel blijven en vallen voorkomen

Als u wat ouder bent, heeft u meer kans om te vallen in huis. Zorg dus dat er in uw huis niets ligt waar u makkelijk over kunt struikelen of uitglijden. In het artikel over vallen voorkomen vindt u handige tips om de kans op een val te verkleinen en informatie over cursussen valpreventie. Bij zo'n cursus leert u hoe u 'goed' valt. Vaak helpt dit ook om minder bang te zijn om te vallen, zodat u zich vrijer voelt in het dagelijks leven.

Ruimte maken

Het is handig dat er zo weinig mogelijk in de weg staat of op de grond ligt, zodat u er beter langs kunt.

U kunt bijvoorbeeld de gang opruimen, zodat u er makkelijker door kunt. U kunt overwegen om kastjes of ander meubilair weg te halen of te verplaatsen, zodat u meer ruimte heeft. Misschien kan iemand anders u hiermee helpen, als u het zelf moeilijk kunt.

Indeling veranderen

Het is verstandig om ook goed naar de indeling van uw woning te kijken.

Misschien kunt u uw woonkamer anders indelen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen. U kunt bijvoorbeeld stoelen verplaatsen en een tafel tegen de muur zetten, zodat u er beter langs kunt.

Lage kasten

Als u in een rolstoel zit, is het handig dat zaken binnen handbereik zijn. U kunt het best lage kasten gebruiken.

Garderobekasten en vitrinekasten zijn vaak hoog. Eventueel kunt u een dergelijke kast wegdoen of verkopen, en daarvoor in de plaats een lage kast of een ladenkast nemen.

Badkamerindeling

Ook de indeling van de badkamer is belangrijk. U heeft ruimte nodig om uzelf te kunnen wassen.

Als u op een douchekruk zit, wilt u de douchestang en de douchekop binnen handbereik hebben: vrij laag dus.

Eventueel kunt u een deskundige installateur vragen om een inloopdouche of een rolstoeltoegankelijke douche te plaatsen. Vraag de installateur of hij verstand heeft van (en ervaring met) het plaatsen van douches die rolstoeltoegankelijk zijn. Geef aan wat voor u prettig en gebruiksvriendelijk is. U kiest uiteindelijk zelf een douche uit!

Toiletaanpassingen

Om makkelijker naar het toilet te kunnen, kunt u het toilet aanpassen. Bijvoorbeeld:

  • handgrepen, armleuningen of wandbeugels aanbrengen
  • het toilet verhogen of een toiletverhoger gebruiken

U kunt ook gebruik maken van een toiletstoel (of postoel). Die kunt u neerzetten waar u wilt. Bijvoorbeeld in uw slaapkamer zodat u 's nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Hulpmiddelen en aanpassingen aanschaffen

Veel materialen die u kunt gebruiken om uw huis aan te passen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij huishoudzaken. Ook bij de thuiszorgwinkel vindt u veel handige (zorg)hulpmiddelen. U kunt ook eens online kijken wat er allemaal te koop is aan hulpmiddelen. Bijvoorbeeld op: