Veel mensen raken in de problemen door de gevolgen die het coronavirus heeft voor hun werk. De overheid heeft maatregelen genomen om banen te behouden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven bijvoorbeeld hun personeel kunnen doorbetalen en zzp’ers niet zonder geld komen te zitten.

Overzicht steunmaatregelen en laatste nieuws

Een overzicht van alle steunmaatregelen vindt u op deze websites:

Tozo: ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een gemeentelijke noodvoorziening voor zelfstandigen die in de knel komen door de coronacrisis. U kunt controleren of u in aanmerking komt via de Krijg ik Tozo check van de Rijksoverheid. De regeling loopt nog tot 1 oktober 2021.

Voor het doen van een aanvraag kunt u terecht bij Bureau Zelfstandigen Friesland.

Meer lezen over Tozo.

TONK: tegemoetkoming voor woonkosten

TONK is er voor mensen die door de coronacrisis minder inkomen hebben, en die daarom hun woonkosten niet meer kunnen betalen. De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het geld van de TONK is bedoeld voor bijvoorbeeld het betalen van de huur of hypotheek en gas, water en licht.

De TONK loopt van januari tot en met september 2021. U kunt een aanvraag doen met terugwerkende kracht.

Alle informatie over de TONK-uitkering, de voorwaarden en een digitaal aanvraagformulier vindt u op onze gemeentelijke websites:

Corona Calculator & regelingencheck: snel inzicht in regelingen voor ondernemers

Er zijn online tools waarmee ondernemers snel kunnen zien welke regelingen voor hen gelden:

Goed om te weten

Steunmaatregelen kunnen samengaan. De overheid gaat misbruik bestraffen.

Ondersteuningspakket Ondernemers

Het zijn onzekere tijden en het coronavirus heeft mogelijk vergaande gevolgen voor uw werk. De gemeente wil u helpen waar dat mogelijk is. We hebben daarom een ondersteuningspakket voor ondernemers (PDF, 134,4 kB) samengesteld. Hoewel de zorgen groot kunnen zijn, hopen we dat we hiermee enige verlichting kunnen bieden.

Dit overzicht geeft een beknopt overzicht van de gemeentelijke ondersteuning. Daarnaast vindt u hier linkjes naar de landelijke en provinciale hulpmaatregelen. We proberen in deze lastige tijd zo goed mogelijk voor u klaar te staan.

Heeft u vragen?

Stel deze dan via info@noardeast-fryslan.nl of neem contact op met de bedrijvencontactfunctionarissen. We helpen u graag verder. Sterkte voor iedereen die het moeilijk heeft!

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod