Taxivervoer is vervoer per personenauto, taxibus of rolstoelbus, voor mensen die niet op een andere manier kunnen reizen.

In Noardeast-Fryslân en Dantumadiel kunt u op pad met Jobinder.

Vervoer in de regio: Jobinder

In Noardeast-Fryslân en Dantumadiel is er Jobinder: vervoer voor iedereen die geen ander openbaar vervoer in de buurt heeft. Het is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur. Iedereen kan er gebruik van maken. U moet via de vervoerder een rit reserveren.

Meestal reist u met Jobinder samen met anderen. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming.

Hulp bij vervoer via de gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat iedereen kan meedoen. Dus ook: reizen. Bijvoorbeeld naar familie of vrienden, naar de winkel of naar een club of vereniging.

Kunt u niet meer zelf op pad met de fiets, bus of de trein? En krijgt u het vervoer niet georganiseerd met hulp van vrienden of familie? Dan kunt u om hulp vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met het gebiedsteam.

De gemeente kijkt wat uw problemen zijn en waar u het vervoer voor nodig heeft. Vervolgens stelt de gemeente een oplossing voor. Dat kan een taxipas zijn voor Jobinder. Het kan ook een andere oplossing of vervoersdienst zijn, als dat passend is in uw situatie. Meer lezen over het doen van een Wmo-melding.

Kosten reizen met Jobinder

Met een wmo-taxipas krijgt u doorgaans korting op Jobinder. De prijs ligt daardoor meer in de buurt van reizen met 'normaal' openbaar vervoer. U betaalt ook altijd een eigen bijdrage. U kunt met de taxi naar elke bestemming reizen, maximaal 25 km van uw woonadres.

Kijk op de website van Jobinder voor meer informatie over de kosten en het aantal kilometers dat u kunt reizen. Zie ook de folder over het Wmo-vervoer van Jobinder (PDF, 521,8 kB)

Vervoer door heel Nederland: Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones of meer dan 25 kilometer vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Heeft u een taxipas voor wmo-vervoer, dan kunt u ook een Valypas aanvragen. Ook in een aantal andere gevallen kunt u in aanmerking komen voor een Valyspas: bijvoorbeeld als u een Wmo-rolstoel, Wmo-scootmobiel of gehandicaptenparkeerkaart heeft. Lees de voorwaarden op Valys.nl.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys. U kunt ook bellen met 0900-9630.

Taxivervoer naar werk of school

De Wmo-taxi is niet bedoeld om mee te reizen naar school of werk. Heeft u hier taxivervoer voor nodig, dan kunt u terecht bij het UWV.

Taxivervoer bij medische behandelingen

In sommige gevallen wordt het vervoer naar het ziekenhuis vergoed door de zorgverzekering. Dit betekent dat u er de Wmo-taxipas niet voor kunt gebruiken. Lees er meer over bij ziekenvervoer.

Hulpaanbod

Taxivervoer

Personenvervoer

Mobiliteit geeft je de vrijheid van bewegen. Of je nu jong of oud...

Dagbestedingenvervoer

Wij verzorgen vervoer naar en van alle dagbestedingen, dit kunnen...

Zittend Ziekenvervoer

Vervoer waarbij een vergoeding van de zorgverzekering mogelijk is

Organisaties

Wmo-loket

Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

 0519-29 88 88 noardeast-fryslan.nlHynsteblom 49104BRDamwâld

taxi carcab

 0513-76 35 76 carcab.frlKoornbeursweg 658442DJHeerenveen

Taxicentrale Witteveen

 0513-65 65 65 taxiwitteveen.nlVenus 38448CEHeerenveen

Bestanden

Folder Jobinder WMO
vervoer 2020
PDF, 521,8 kB

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod