Menu

Hulp voor ouders van kinderen met een beperking

De zorg voor uw kind zal af en toe best pittig zijn. Blijf daarom goed op uzelf letten. Draag zo nodig de zorg af en toe over. Het kan ook helpen om met andere ouders ervaringen en tips uit te wisselen. Voor hulp en ondersteuning kunt u ook terecht bij de jgz.

Een dagdeel van u overnemen

Het is fijn als een vertrouwd iemand de zorg overneemt. Iemand die vaker bij u komt en die uw kind goed kent. Die ook precies weet wat hij of zij moet doen als er iets is met uw kind.

Naaste familieleden, zoals uw ouders, broers en zussen, kunnen misschien af en toe de verzorging van uw kind voor een dagdeel overnemen. En als u er even tussenuit wilt, kunnen ze dat misschien voor een paar dagen achter elkaar doen.

Vrijwilligerszorg

Een vrijwilliger kan ook af en toe de zorg overnemen, op uw kind passen of met uw kind spelen. Vraag om meer informatie bij een vrijwilligersorganisatie.

Opvoedondersteuning

U kunt ondersteuning krijgen bij de opvoeding van uw kind, bijvoorbeeld via het medisch kinderdagverblijf (MKD) of het kinderdagcentrum waar uw kind overdag heengaat.

U leert hoe u thuis met uw kind kunt omgaan, wat het beste is voor uw kind en waarom. Bedenk voor uzelf wat de moeilijkheden zijn en waarin u graag ondersteund wilt worden.

Lotgenoten

U kunt veel hebben aan ouders die hetzelfde meemaken als u: lotgenoten. Zij weten als geen ander wat er bij de zorg en behandeling van een speciaal kind komt kijken.

Er zijn allerlei verenigingen en websites voor ouders met kinderen die een ziekte of een handicap hebben. U kunt tips en informatie krijgen van andere ouders en u kunt ervaringen uitwisselen. Bijvoorbeeld:

Broertjes en zusjes

Misschien heeft u naast het kind met een beperking nog meer kinderen. Broertjes of zusjes van een kind met een chronische ziekte of beperking worden ook wel 'brussen' genoemd. Brussen kunnen allerlei vragen en zorgen hebben over wat er met hun broer of zus aan de hand is. En soms kunnen brusjes het lastig vinden dat ouders veel aandacht geven aan het zorgintensieve kind.

Probeer momenten te hebben waarop u speciaal aandacht heeft voor de vragen en zorgen van broers en zussen. Op Naasteninbeeld.nl vindt u doe-opdrachten en gesprekstips die hierbij kunnen helpen. Er zijn ook gespreksgroepen en cursussen voor brussen, waar uw kind misschien naartoe kan.

Mantelzorg

Zorgt u voor een kind met een beperking, dan is dat vaak mantelzorg. Dat is zorg die verder gaat dan de ‘gewone’ zorg van een ouder voor zijn of haar kind. Mantelzorg kan zwaar zijn. Voelt u dat de zorg teveel voor u wordt, trek dan aan de bel. Vraag hulp van mensen in uw omgeving, zoek contact met lotgenoten of informeer naar mantelzorgondersteuning via uw gebiedsteam (telefonisch bereikbaar 0519-29 8888).

Opvoedvragen en jeugdhulp

Met alle vragen rondom opvoeden en opgroeien kunt u terecht bij de jgz in uw gemeente. U kunt er ook terecht wanneer u hulp of zorg wilt regelen voor uw kind.

Hulpaanbod

Contactbijeenkomst mantelzorgers

Mantelzorg Café PLUS

Het is een lotgenotencontact specifiek bedoeld voor mantelzorgers,...

Alzheimer Café

Zie informatie Alzheimer Café op website...

Lotgenotencontact

In groepsverband wisselt men ervaringen uit en krijgt men erkenning...

Gezinscoaching en gezinsondersteuning

Organisaties

Vereniging ouders van kinderen met een beperking

Dit Koningskind

 030-23 63 788 ditkoningskind.nlJoseph Haydnlaan 23533AEUtrecht

KansPlus

 030-23 63 744 kansplus.nlDe Molen 833995AWHouten

Oudervereniging Balans

Balans

 030-22 55 050 balansdigitaal.nlWeltevreden 43731ALDe Bilt

Belangenorganisatie voor ouders van kinderen met een beperking

Vergelijk hulpaanbod