De gebruiksvriendelijkheid van Noordoosthelpt.nl
Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Wilt u enkele vragen over de gebruiksvriendelijkheid van Noordoosthelpt.nl beantwoorden?
Ga dan naar ons gebruikersonderzoek.

Wij zijn erg benieuwd naar uw mening. Wilt u enkele vragen over de gebruiksvriendelijkheid van Noordoosthelpt.nl beantwoorden?
Ga dan naar ons gebruikersonderzoek.
Heeft u door een beperking problemen met eten? Of zorgt u voor iemand die minder goed kan eten? Dan heeft u misschien iets aan de onderstaande informatie en tips
Wanneer iemand moeite heeft met eten of drinken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Misschien lukt het eten klaarmaken niet meer goed, of het eten zelf niet. Of iemand vergeet te eten, omdat hij of zij geen eetlust meer voelt. Dat gebeurt vaak bij mensen met dementie.
U kunt het beste naar de huisarts gaan om het probleem te bespreken. Heeft u al thuiszorg, dan kunt u ook aan de wijkverpleegkundige vragen om mee te kijken.
Hieronder vindt u een aantal tips voor dingen die u zelf kunt proberen als eten en drinken niet meer zo gemakkelijk gaan.
Er zijn hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met eten en drinken. Bijvoorbeeld aangepast bestek, een antislip-bord of een alarm dat iemand helpt herinneren dat het tijd is om iets te drinken.
Voor een overzicht van de mogelijkheden kunt u eens kijken op de volgende websites:
Misschien kan u - of degene voor wie u zorgt - de handelingen die bij eten of drinken horen, niet meer goed uitvoeren. Het lukt bijvoorbeeld niet om een beker vast te houden. Of het is lastig om een lepel naar de mond te brengen. Bij dit soort problemen kan de ergotherapeut helpen. Hij of zij kan ook advies geven over hulpmiddelen.
Als iemand problemen heeft met kauwen en slikken, kan het helpen om het eten hierop aan te passen. Bijvoorbeeld door het eten kleiner te maken of drinken dikker te maken. Bij problemen met kauwen en slikken kunt u advies vragen aan een logopedist.
Een slechtzittend kunstgebit kan ook problemen geven bij het eten. Uw tandarts kan u in zo'n geval helpen.
Zorgt u voor iemand met weinig eetlust? Of hebt u zelf weinig eetlust? Dan kan het helpen om samen te gaan koken. Bezig zijn met het eten wekt de eetlust op. Ook meekijken in de keuken en de kookgeuren ruiken is vaak goed voor de eetlust.
Als iemand vergeet om te eten of drinken, kunt u diegene eraan herinneren door:
Uit onderzoek is gebleken dat een goede sfeer aan tafel ook goed is voor de eetlust. Maak van de maaltijd dus een gezellig moment, door samen met anderen aan een mooi gedekte tafel te eten.
Vaak zijn er in de buurt mogelijkheden om samen te eten met andere mensen. Bijvoorbeeld een buurtrestaurant of eetpunt. Op de dagopvang kunnen oudere mensen samen een kopje koffie drinken en vaak ook samen eten. Misschien worden er ook activiteiten georganiseerd: bijvoorbeeld eten met buurtgenoten.
Als mensen helemaal vergeten om te eten, kan een verzorgende van de thuiszorg ook eten klaarzetten en helpen bij het eten. Bespreek dit met de wijkverpleegkundige: zij kan hier thuiszorg voor aanvragen.
De thuiszorg maakt geen maaltijden klaar. Hiervoor kunt u een maaltijdvoorziening nemen.
Meer tips specifiek voor mensen met dementie leest u op Dementie.nl.
Kookt u nog wel voor uzelf, maar begint dat moeilijk te worden? Dan kunt u eens kijken bij de tips voor het koken. U kunt eventueel ook gebruik maken van een maaltijdvoorziening.
06-11 13 49 08 stichtingprecious.nlBûterblom 299104JHDamwâld
06-10 50 50 45 logopedieholwerd.nlElbasterwei 29151KPHolwerd
06-10 50 50 45 logopedieholwerd.nlVan Harinxmastrjitte 99145TATernaard
0511-54 44 36 logopediebuitenpost.nlVoorstraat 119291CCKollum
06-11 45 48 54De Klimmer 219104JTDamwâld
06-42 47 42 86Kuipersweg 749285SWBuitenpost
06-25 07 70 38 ergoactief.nlBokslee 48447CNHeerenveen
088-51 26 577 elkander.frl/Brugchelencamp 19271EPDe Westereen
088-51 28 100 elkander.frlBrugchelencamp 19271EPDe Westereen
0511-70 56 72 thusfamke.nlEskdoarn 559271DADe Westereen