Als u zich vaak alleen voelt, dan is dat niet prettig. Het kan helpen om bestaande contacten aan te halen of mee te doen aan activiteiten. U kunt ook op zoek gaan naar een luisterend oor bij organisaties die eenzaamheid tegengaan.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of alleen. Dat kan komen doordat u mensen in uw omgeving mist. Maar u kunt zich ook eenzaam voelen als u mensen om u heen heeft. Eenzaamheid is vooral een gevoel. Iemand ervaart leegte en verdriet en voelt zich niet verbonden met andere mensen.

Sociaal eenzaam

Voelt u zich eenzaam omdat u weinig sociale contacten heeft? Dit heet ook wel sociale eenzaamheid. Om uw eenzaamheid te doorbreken kunt u proberen om (nieuwe) mensen te ontmoeten en mee te doen aan activiteiten. Of misschien heeft u behoefte aan een maatje die met u samen dingen onderneemt of die u af en toe belt.

Emotioneel eenzaam

Komt u genoeg mensen tegen, maar voelt u zich toch eenzaam? Dan heet dit ook wel emotionele eenzaamheid. U mist een bepaalde emotionele band, waar u wel behoefte aan heeft. Misschien kunt u kijken hoe u uw bestaande contacten goed kunt onderhouden en verdiepen.

Ook heeft u misschien behoefte aan nieuwe betekenisvolle contacten of actviteiten. Of wilt u bezig zijn met dingen die voor u of anderen waardevol zijn.

Een luisterend oor

Misschien heeft u soms behoefte aan een luisterend oor. Gewoon om met iemand te kunnen praten wanneer u zorgen, verdriet of problemen hebt. Maar soms kunt of wilt u uw verhaal niet kwijt aan iemand in uw directe omgeving. Bij de Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem bellen of e-mailen over wat u dwars zit. Overdag is daarnaast de Luisterlijn Chat open.

Ouderen kunnen zich daarnaast aanmelden voor de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Een vrijwilliger belt dan regelmatig op voor een gezellig praatje of goed gesprek.

Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds doet nog meer om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. U kunt bijvoorbeeld meegaan met een uitje van het Ouderenfonds. Of bezoek krijgen van een vrijwilliger. Meer informatie kunt u vinden op de website van het Nationaal Ouderenfonds.

Help een ander

Misschien woont er bij u in de straat wel een iemand die zich eenzaam voelt. Vermoedt u dat die man of vrouw van een paar deuren verderop geen sociale contacten heeft? Bel eens aan en nodig hem of haar uit voor een kopje koffie. Zulke kleine dingen kunnen voor iemand al een enorm steuntje in de rug zijn.

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid bij anderen. Kijk voor meer tips en inspirerende voorbeelden op Eentegeneenzaamheid.nl.

Hulpaanbod

BoodschappenPlusBus of Plusbus

Maatjesproject

Maatjesproject

Steun aan familie van gevangenen en tbs-patiënten, zowel...

Maatjesproject

Zou je het leuk vinden om met iemand te praten of samen met iemand...

Maatjesprojecten

Er zijn steeds meer mensen die behoefte hebben aan structurele...

Organisaties

Maatjesproject

Stjoer

 058-28 49 020 stjoer.frlTesselschadestraat 88913HBLeeuwarden

Timpaan Welzijn

 0515-42 13 13 timpaanwelzijn.nlWetterwille 98401GBGorredijk

Het Bolwerk

 0519-29 22 23 het-bolwerk.euZuiderschans 109101PZDokkum

Vergelijk hulpaanbod