Zingeving

Vaak heeft eenzaamheid niet zozeer te maken met het gebrek aan contacten maar meer met de betekenis van de contacten. Ouderen zijn hierin kwetsbaarder omdat hun bronnen van zingeving veranderen (verlies van werk, netwerk, gezondheid).

Ook heftige veranderingen zoals verlies, een scheiding, een verhuizing kunnen veel vragen over ‘Zin’ oproepen.

‘Het belangrijkst is dat ik er nog toe doe. Ik wil gezien worden, me erkend voelen en iets kunnen betekenen voor een ander’ (uit interview Samenkracht 80+).

Zingeving betekent nadenken over wat het leven de moeite waard maakt. Zingeving is voor iedereen weer anders.

Gesprekken

Zingeving kan filosofisch of religieus zijn, een cursus of een gespreksgroep kan voor u interessant zijn. Of een persoonlijk gesprek met een dominee of geestelijk verzorger.

Cursussen en hobby’s

Maar ook het ontdekken van een mooie hobby het volgen van een interessante cursus of studie kan weer nieuwe glans aan uw leven geven.

Kunst en cultuur

Het beleven en beoefenen van kunst en cultuur dragen bij aan het tot stand komen van sociale contacten, aan zin- en betekenisgeving, aan de ontwikkeling van talenten en creativiteit, en veel meer!

Vrijwilligerswerk

U kunt zich ook ontwikkelen op persoonlijk gebied door iets te betekenen voor een ander.

Er zijn allerlei soorten vrijwilligerswerk. Van gastvrouw in een ziekenhuis tot chauffeur voor ouderen van en naar kerkdiensten. U kunt eens navraag doen bij verschillende vrijwilligersorganisaties, maar ook rechtstreeks bij organisaties als sportclubs, wijkcentra en zorginstellingen.

U kunt ook actief worden in het verenigingsleven door bijvoorbeeld in het bestuur te gaan van de plaatselijke ouderenbond, toneelclub, feestcommissie, Oranjevereniging, enzovoort.

Wilt u liever niet ergens aan vast zitten? Misschien kunt u ook al iets betekenen voor iemand bij u in de buurt door af en toe een handje te helpen.

Vergelijk hulpaanbod