Heeft u tijd over, of gewoon zin om iets nieuws te leren? Dan zijn er allerlei mogelijkheden om een cursus of opleiding te volgen. Beter leren koken, omgaan met de computer, iets creatiefs doen of een studie volgen. Hier leest u meer over de mogelijkheden.

Computercursussen

Cursussen computergebruik en gebruik van internet zijn er in allerlei vormen. Er zijn ook cursussen voor het omgaan met tablets, zoals de iPad.

Vaak worden computercursussen gegeven door vrijwilligers via ouderenorganisaties, de bibliotheek of het buurtcentrum. Meestal zijn er ook cursussen speciaal voor senioren.

Volksuniversiteit

Bij de Volksuniversiteit vindt u veel verschillende cursussen op het gebied van talen, kunst en cultuur. Ook vindt u hier creatieve cursussen, cursussen sociale en communicatieve vaardigheden en computercursussen.

Kijk op dbieb.nl voor het cursusaanbod bij u in de buurt.

Open Universiteit

De Open Universiteit biedt veel cursussen en universitaire opleidingen aan. Op de website van de Open Universiteit vindt u meer informatie.

Hoger Onderwijs voor Ouderen

Speciale studies voor ouderen kunt u vinden bij universiteiten en hogescholen.

Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) biedt meer dan 1000 cursussen. Meestal mag u meedoen vanaf een leeftijd van 50 jaar. Bij de meeste cursussen maakt het niet uit wat voor vooropleiding u gehad heeft.

Meer informatie vindt u op de website van HOVO Nederland.

Speciale cursussen

Bij thuiszorgorganisaties en patiëntenverenigingen kunt u vaak speciale cursussen vinden over het omgaan met een chronische ziekte, stoppen met roken of een cursus om beter te slapen.

De verschillende thuiszorgorganisaties bieden vaak een servicepakket aan.

Andere interessante cursussen/colleges speciaal voor ouderen

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor ouderen om speciale cursussen en colleges op gebied van literatuur, geschiedenis, kunst en cultuur te volgen. Voordbeelden zijn Het Generatiehuis en Oud Geleerd Jong Gedaan.

Gespreksgroepen

Up! Koffie en een goed gesprek

Ouderen gaan met elkaar in gesprek over thema’s, zoals spijt, vriendschap en afscheid en doen vaak nieuwe inzichten op.
De themagesprekken vinden waar mogelijk plaats bij bestaande koffie-ochtenden of andere plaatsen waar ouderen zich verzamelen. Bij eventuele Corona maatregelen vinden de groepsgesprekken per telefoon plaats. Kijk op de website van UP! voor informatie.

Beeldbellen en andere digitale mogelijkheden

Bellen met spraak en beeld is leuk; u kunt degene met wie u spreekt namelijk ook zien. Het is net alsof jullie bij elkaar in de kamer zitten!

Hier vindt u een overzicht voor beeldbellen en andere digitale mogelijkheden. (DOCX, 15,6 kB)

Online cursussen via de Bibliotheek

Bent u lid van de bibliotheek? Dan kunt u online gratis cursussen volgen. Bijvoorbeeld een cursus fotografie, marketing of programmeren. U kunt inloggen met de gegevens van uw bibliotheek om de cursus te volgen. Bekijk alle cursussen op Bibliotheek.nl.

Cursus vinden

Onder het kopje 'Hulpaanbod' op deze pagina vindt u een lijst met cursussen in uw gemeente of regio.

U kunt ook eens kijken in de gemeentegids of uw huis-aan-huisblad. Daarnaast kunt u eens langsgaan in het buurtcentrum. Of misschien kan de lokale ouderenorganisatie, ouderenbond of ouderenadviseur u meer vertellen.

Cursussen op het gebied van zingeving en persoonlijke ontwikkeling

U kunt soms te maken krijgen met omstandigheden waardoor u teruggeworpen wordt op uzelf zoals bij verlies. Ook heeft u meer tijd om na te denken over het leven. Zingeving betekent nadenken over wat het leven de moeite waard maakt.

Het kan fijn zijn dit met anderen te delen of op een laagdrempelige manier bezig te zijn met het (opnieuw) inhoud geven aan uw leven of eindelijk de dingen te doen die u altijd graag wilde doen.

Hulpaanbod

Cursussen voor senioren

Echtparen cursussen en bijeenkomsten

De cursus is de Mariage Course. Tijdens deze cursus leren...

woningaanpassingen, hulpmiddelen, valpreventie etc

Advies op het gebied van hulpmiddelen, aanpassingen etc....

Do-In groepslessen

Vaak wordt Do-In vergeleken met yoga aangezien er veel...

Computercursus

Digitaal Spreekuur Dokkum

Heeft u een vraag over uw tablet, smartphone, laptop, e-reader of...

Computer Les-op-maat

Onze computercursussen en -workshops zijn er voor iedereen die...

Creatieve cursus

lascursus

BASIS LASCURSUS VOOR DE HOBBYIST OF BEGINNER Tijdens deze...

Handvaardigheid

Cliënten die het leuk vinden om op een creatieve manier met...

Agenda

Cursussen

22SEP

Taalcoach / taalmaatje (NT1)

Een taalcoach of taalmaatje is een vrijwilliger die iemand individueel helpt bij het leren van de Nederlandse taal. Tijdens de ontmoetingen wordt geoefend met lezen of schrijven.

22SEP

Taalcoach / taalmaatje (NT2)

Een taalcoach is een vrijwilliger die een taalmaatje individueel helpt bij het leren van de Nederlandse taal. Tijdens de ontmoetingen worden gesprekken geoefend. In overleg kan...

Klik & Tik

Klik & Tik

Met Klik&Tik leer je in je eigen tempo typen, e-mailen, veilig internetten of het gebruiken van social media.

Vergelijk hulpaanbod