Genieten van kunst en cultuur vanaf uw luie stoel!

Bekijk online de collectie van het van Goghmuseum of lees de verhalen achter de schilderijen, maak gebruik van de online bibliotheek of de luisterbieb, luister naar een concert of optreden, of bezoek online een theatervoorstelling! Kijk op de websites van de theaters in Friesland en de musea in Friesland, en de website Lang Leve Kunst.

Onbeperkte kunst en cultuur

Kunst voor ouderen: filmpjes

Van kunstbeoefening word je blij, daar gaat het om!
De serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen kan opleveren.

In de films ziet u ouderen in actie en aan het woord. Hedy d’Ancona (oud-minister VWS), Frits de Lange (hoogleraar ethiek), Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde) en Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) houden een overtuigend pleidooi, ieder vanuit haar/zijn eigen expertise, om vol in te zetten op kunstprojecten voor ouderen.

Kijk voor allefilmpjes op de website Krasse kunst - RCOAK

Lang leve Kunst

Lang Leve Kunst is hét platform over kunst- en cultuurparticipatie door ouderen. Voor iedereen die daar als professional of vrijwilliger bij betrokken is.

Het Lang Leve Kunst Fonds vloeit voort uit het programma Lang Leve Kunst van diverse partijen dat startte in 2013. Ruim 500.000 ouderen hebben sindsdien deelgenomen aan Lang Leve Kunst projecten. Hierbij komen ouderen minimaal 5 keer bijeen en leren iets nieuws op het gebied van kunst en cultuur, zoals samen een toneelvoorstelling maken, fotograferen, beeldhouwen, schilderen of tekenen. Ouderen die deelnamen aan Lang Leve Kunst projecten zeggen dat de projecten helpen om zich vrolijk en beter te voelen en dat gevoelens van eenzaamheid verminderen.

Voor inspiratie kijk eens op de website van Lang Leve Kunst

Muziek en dementie

Embrace Nederland ontwikkelt innovatieve muziekprogramma’s met als doel om kwetsbare mensen een beter leven te geven. Zij richten zich op meerdere doelgroepen zoals ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen, (eenzame) ouderen die thuis wonen, mensen met een vorm van dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Hun muziekprogramma’s voeren ze samen uit met professionele- en amateurmusici, mantelzorgers, zorgmedewerkers en studenten.
Met speciaal ontwikkelde trainingen geven zij (zorg)medewerkers en mantelzorgers handvaten om muziek te integreren in de dagelijkse zorgpraktijk. Muziek luisteren en samen muziek maken bieden de mogelijkheid om op een andere (niet-talige) manier te communiceren met mensen met een vorm van dementie.

Bekijk hier filmpjes van Embrace Nederland

Dans op recept

Dans op Recept is onbeperkt dansplezier, voor iédereen. De professionele dansdocenten van Dans op Recept bieden wekelijks danslessen speciaal voor mensen met parkinson, niet-aangeboren hersenletsel of chronische pijn. Want samen dansen ontspant, verbindt en laat zien wat je lichaam allemaal kan.
Dans op recept vindt plaats op verschillende locaties in Friesland waaronder Dokkum.

Bekijk hier meer info en filmpje Dans op Recept

Vergelijk hulpaanbod